torstaina, maaliskuuta 16, 2006

Kevättä kohti.

Tänään aamulla kuului ulkoa ekan kerran keväistä linnun laulua. Se tuttu 'titi-tyy, titi-tyy'.
Ja kaiken lisäksi oli siedettävän tuntuista ulkona, kun monta viikkoa oli pakkasta.

Illalla taivas oli hieno, taas kerran. Kuva on otettu takaovelta, tulevan terassin ja leikkipaikan hiekkakasan yli suoalueella. Eikä kuva anna oikeutta sille punaisen värikirjolle mikä taivaalla oli.

Koirammekin on kuvassa, valkoisesta lumesta sen juuri ja juuri erottaa. Raukka pitäisi viedä nypittäväksi. Karva on jo aivan liian pitkä.

Aivan kuin naapurin puolella olis jo kevät pitemmällä, kun niillä on maa aivan paljaana verrattuna meidän pihaan. Kuva on otettu keittiömme ikkunasta meidän hangen yli naapurin pihalle.

Ei vaan, niille tuotiin 'täytemaata' kaupungin puolesta. Rakentavat teitä tälle asuntoalueelle, kun uusia tontteja tulee jakoon noin 50 kpl. Alkaa olla sitten oikein kunnon kuhina tälläkin alueella.


Ollaan tässä mietitty kannattaisiko laitattaa pihaan asvaltti kiveyksen lisäksi. Ensi kesänä on luvattu päällystää kadut ja samalla voisi saada halvemmalla pinnan pihalle. Aluksi olin kyllä soran/kivituhkan kannalla, kun tuo asvaltti on niin kuuma ja "kova". Aattelin kysyä teidänkin mielipidettä.

Alustavasti on ajateltu laittaa kiveys autokatokseen ja kulku pääovelle sekä kiveystä hieman autokatoksen eteen. Kiveys näkyy pihasuunnitelmassa sinisävyisenä. Loppuosa etupihasta tielle olisi asvaltilla. Pihasuunnitelmaluonnoksessa näkyy ns. harmaa sora-alue laajempana kuin mitä asvaltin osuudeksi nyt ajattelin. Autokatoksen sivusta tulisi luultavasti sorapinnalle, kuten kulut takapihalle. Ehkä luovumme koko asvaltoinnista, on se vaan niin jyrkkä ratkaisu. Tai toisaalta se ehkä musta soveltuu talomme "arkkitehtuuriin".

9 kommenttia:

mammaliini kirjoitti...

kun kerran kysyit :D.

meillon ollut puhetta pihan asfaltoinnista. mää vastustan ehdottomasti. se on ruma, musta, kuuma, ja varmaan hohkaa sisäänkin kuumaa ikkunoista. siis kun aurinko paistaa iltapäivällä siihen, niin voisin kuvitella, että sisälläkin olisi vielä kuumempi. jos aurinko sattuu kyseisenä kesänä paistamaan :D.

MissTii kirjoitti...

Minäkään en ole oppinut tykkäämään asfalttipinnasta sen kummemmin, sitä on aina ollut ympärillä liikaa. Omaan pihaan en huolisi, ellei olisi aivan välttämätön jostain syystä... Asfaltin poistaminen ja vaihtaminen toiseen pinnoitukseen on huomattavan hankalaa ja kallista verrattuna muihin pintamateriaaleihin... Kiveyksillä saa värikkäämmän ja erikoisemman pintaratkaisun, jollaista ei joka naapurilla olekaan :)

Vastustuspuheenvuoro päättyy... :)

mary kirjoitti...

Okei. Tässä vaiheessa vastustus voitolla 3-0.

Meidän naapurissa onkin koko piha vedetty viime kesänä mustalle asvaltille. Se on karsea, varsinkin kun "pikkupolut" terassille ja talon taakse on myös asvaltilla. Siinä pohjatyöt täytyy olla tehtynä hyvin, ettei tule ikäviä routavahinkoja.

Asvaltin neliöhinta on muuten noin 13 euroa pohjatöineen, menee suunnilleen samaan kuin pelkät kiveyksen kivet. Siihen päälle vielä pohjatyöt, työn osuus ja se latomisen vaiva.

Jaana kirjoitti...

Meillä on asvaltti autokatsoksessa ja siitä tielle. Autokatoksesta ovelle on laatoitus. Ainakin se on auton kannalta ollut ihan hyvä ratkaisu. Se on helppo pitää siistinä talvella ja on saanut pestä auton omassa pihassa jne. En ole sitä asvalttia mitenkään erityisen kuumaksi kokenut, mutta toisaalta se menee meillä varjoon yhden jälkeen. Olen myös ymmärävinäni, että autokatokseen ja missä auto liikkuu tarvitaan paksummat laatat kuin kävelyyn tarkoitetuille väylille, ja ne paksut pihakivet yms. oli aika kalliita. siksi me päädyimme asvalttiin Voihan se olla, että se on ruma, mutta käytännöllinen. Me pesemme kesällä asvaltille vedetyn pressun päällä matot painepesurilla. Ja tytöt on tykännyt piirtää asvalttiliiduilla siihen ;). Enpä antais laatoille piirrellä.

mary kirjoitti...

Joo. Se on hyvä puoli asvaltissa, että siihen on kiva piirtää liiduilla. Lisäksi on se hieman tasaisempi pinta esim. opetella pyörällä ajoa yms.

Suunniteltaessa pihakiveystä paikkaan jossa autoja on, täytyy kiven olla se 80mm paksu, mutta tätä käytännössä käytetään pelkästään kaduilla, joissa autot kuluttavat kiveystä enemmän liikkuessa kiveyksen yli, kuin ollessa pysäköitynä ja jossa kulkee lisäksi painavampaakin kulkuneuvoa.
Omalle pihalle riittää 60mm, kun kulku on vähäistä. Ja ostaa muutaman neliön enemmän että voi vaihtaa jos menee jokin rikki.

Puutarhan rouva kirjoitti...

Me on päädytty kivituhkaan ihan senkin takia, että se on luonnollisemman näköinen kuin asfaltti ja toisaalta sen päälle voi myöhemmin laatottaa. Teillä on ihana vaalea talo ja jotenkin näin yhden kuvan perusteella tuntuu, että musta asfaltti olisi aika raju kontrasti tuohon. Toki makuasioista ei sovi kiistellä ja varmasti puolensa molemilla tavoilla. :)

MissTii kirjoitti...

Olen kyllä samaa mieltä asvaltin käytännöllisyydestä, en vaan aiemmin ole tullut ajatelleeksi esimerkiksi tuota autonpesunäkökulmaa :) Varmaan paljon myös paikan luonteesta siis kiinni, mikä sopii pintamateriaaliksi parhaiten. Kotioven edessä ja takapihalla saattaa luonnollisemmalta näyttää kivituhka- tai laattapinta...

K kirjoitti...

Kannatan asfalttia, on se helppo ja siisti, ja se aika minkä se on tulikuuma (kengät jalkaan) ei ole kovin pitkä. Ja sitäpaitsi teillä oleskellaan takapihalla eikä etupihalla. Sitäpaitsi se kiveys painuu auton/autojen kohalta jokatapauksessa urille, asfaltti ei.

mary kirjoitti...

Niin, mutta jos asfaltin pohjatyöt on huonosti tehty. Siihen tulee helposti halkeamia routavaurioista sun muista. Niitä ei pysty paikata, kuten rikki menneen kiveyksen. Ei me luultavasti laiteta ollenkaan asfalttia, naapurin piha on kammotus.