keskiviikkona, toukokuuta 31, 2006

Sadepäivän saldo ja vanhoja kuvia.

Tänään olen tehnyt kasvilistausta viikonloppua varten. Mennään peräkärryn kera käymään miehen kotipuolessa ja sieltä palatessa koukataan Tornionlaakson taimitarhan kautta. Heillä hinnasto löytyy netistä, joten pientä vertailua olen tehnyt paikallisen Viher-Lapin taimiston kanssa. Esim. riippahernepuu maksaa täällä 64 euroa (kauhistukaa kanssani), kun Torniossa 40 euroa. Jo yhden ostamalla säästää matkakulut.

Listasta löytyy mm. riippahernepuut, tuivio, pilvikirsika, tähtijasmike, pikkuherukka sekä perennoista mm. arovuokko, kuolanpioni, tarhakylmänkukka sekä kuunliljat. Ne ovat Torniossa halvempia kuin täällä.

Luultavasti huomenna käyn Viher-Lapista ostamassa kalliotuhkapensasta, koivuangervoa, kääpiövuorimäntyä ja hopeahärkkiä. Sieltä saa tämän viikon -20% taimista 15-vuotisjuhlan kunniaksi.

Perennoja en vielä juurikaan ostele, koska haluan ensin maahan nuo hitaammin kasvavat kuten pensaat ja puut.


Ajattelin tähän väliin laittaa kuvia entisestä rivariasunnostamme. Harmikseni en ole ottanut siitä ennen-kuvia, pelkästään jälkeen-kuvia. Mutta alkutilanne oli kaamea. Sammaleinen nurmikko, keskellä kitukasvuiset pihlaja-angervot. Istutimme riippahernepuun, kuunliljoja, tuivion, röyhytiarellaa, särkynyttäsydäntä. Kotkansiivet olivat ennestään. Kiveyksenä oli 40x40 betonilaatta, reunoilla punaista uni-kiveä. Ostimme harmaata uni-kiveä (s-kivi) ja teimme "kukkakuvion" laatoitukseen. Etupihan suunta oli pohjoiseen.

Tänään oli myös vapaapäivä puutarhasta. Sataa. Tuntuu jotenkin kummalta kun ei ole hääräämässä tuolla ulkona, kuten jokaisena päivänä tähän asti. Eilen tein uudelleen pääoven porrasaskelman, koska aikaisempi oli hieman notkolla keskeltä ja nyt siinä on kaato hienosti seinään päin eli vieläkin joudun pari kiveä nostamaan ylös ja naputtelemaan uudelleen. Sitten tein lisää tuota kivipuroa. Sain etupihan puoliksi valmiiksi. Ulkovalojen johtoa ollaan upotettu maahan ja täytyisi jotenkin saada sangoista irti nuo lamppujen kiinnitysbetonimöhkäleet ilman sangon rikkomista.


Takapihalla taas saimme aikaan sentään asuntojen väliin istuttamalla koristearonia-aidat lisätilaa jokaiselle. Tein myös pikkupenkin perennoille toiseen laitaan. Siinä kasvoi tiesmitä, ruskoliljaa, arovuokkoa, akileijoja, pikkusydäntä, kuunliljoja, hopeahärkkiä, myskimalvaa, kuolanpioni, tarhakylmänkukkaa, keijuangervo mm. Takapiha oli eteläsuunnasta huolimatta osan päivää varjossa suurten koivujen vuoksi. Lähikuva on suihkualtaastani, johon en koskaan saanut riittävästi kauniita kiviä kerättyä. Se seurasi kuolanpionin tavoin uuteen kotiin ja nököttää tuossa kenturalla nytten. Kiviä kyllä riittäisi.

Kesäkukkaraukat likoaa tuolla sateessa, mutta ei yksinkertaisesti jaksa kanniskella niitä eeskahtaan sisälle ja ulos. Antaa olla. Ei tunnu sitten yhtään kesäkuulta, ei yhtään. Se jolla on kesäkuun fiilis, nostaa käden ylös ja huutaa HIP!

4 kommenttia:

MissTii kirjoitti...

o/ HIP! Tänään meilläpäin oli ensimmäistä kertaa kunnon tuulta ja myrskyä ilmassa (eikä enää pelkkää sadesäätä). Kesän tuntu löytyy silloin, kun on ukkosta vähän ilmassa. Vieläkään ei jyrähdellyt kuitenkaan kunnolla :)

Ihania kuvia, teillä on ollut kaunis piha. Ja näyttää tuo nykyinenkin edistyvän aika hurjaa vauhtia =)

Itsekin töissä olen tämän viikkoa tehnyt juuri kiveyksiä ja muuria toisten pihoihin... Tuttua hommaa siis.

mary kirjoitti...

HIP! Täälläkin oli tänään kesäfiilis, kun naapuri leikkasi ruohonsa ja siitä tuli vastaleikatun ruohon tuoksu nenään.

Äskettäin harmittelin etten ole koskaan kokeillut kivilatojan työtä, nyt en enää harmittele. Hauikset on rikkipoikki. Olis varmaan se asvaltti ollu sittekin hyvä.. no, ei sentään.

quaint kirjoitti...

Mainitsitkin tuosta vanhan kodin pihasta, ja se oli sellainen kuin ajattelinkin sen olevan :)

Tuo riippahernepuu kruunaa kaiken. Kivasti korkeuseroa siitä saa, eikä se siltikään ole liian suuri.

Me jatkettiin myös etupihan tekoa tänään. Keskeneräiseen penkkiin siirtyi kasveja ja kaivettiin lisää kasvitilaa.

--
http://quutamopuutarha.blogspot.com

mary kirjoitti...

Joo, harmittaa ettei täällä kovin hyvin menesty kaikki, esim. tuijat ja muut ihanat havukasvit. Että täytyy tyytyä vähään..

Innolla vierailin tänään ystävän puutarhassa, jonne olen sijoittanut "säilöön" entisen pihani "arvokkaimmat" kasvit ja päädyimme siihen, että kesän saavat siellä kasvaa ja syksyllä jaamme kasvit ja palkkioksi ystäväni saa hienoja taimia. Kasvit ovat mm. arovuokko, tarhakylmäkukka sekä erilaiset kuunliljat.

Teillä on sydämen muotoinen nurtsi, meillä tuleva oleskelu-/leikkipaikka. ;)