sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Ahkerointia kasvimaan kimpussa.

EDIT:
Täytyi päivittää kirjoitusta tällä kuvasarjalla, jonka äsken (klo 13:30) otin tuosta pihamaalta. Lunta on tullut aivan mahdottomasti! Eikä se tunnu sulavan pois, kun lämmintä on vain +2 astetta. Ja tänään olisi vielä RoPS:lla peli täällä..

***********************************************

Tämä päivä alkoi taas lumisateessa! Mies meni heittelemään nurmikolle Nurmikon Kevät -lannosta, jos tuo tuosta suostuisi taas joskus vihertää..

Mutta meillä vihertää jo hiukan ja uutta kasvua on näkyvissä. Takapihan terassin lähellä oleva kukkapenkki, jossa on mm. pari ruusua ja pilvikirsikka, on vielä aika kasviton.. Mutta tulppaaneja ja krookuksia sieltä näyttäisi olevan tulossa ja pioneillakin näkyy hienoja silmuja. Penkkiin täytyy tänä kesänä kehitellä jotain erityiskaunista, koska se on niin lähellä oleskelualuetta.

Poimulehti on ihana jo aivan pikkuisenakin ja luultavasti tätä ihanuutta tulen saamaan lisää tänä kesänä. Viime kesänä tätä ei saanut miltään taimitarhalta (?), joten ystäviltä olen sitä "ostanut".

Vuoden 2006 syksyllä istutin mielettömän määrän sipulikasveja, joista ei juuri mitään tullut. Niin NYT, kas kummaa, sieltähän on tulossa niitä idänsinililjoja. Missähän mun narskut on, niitä ei ole näkynyt! Krookuksiakin tulee esiin paikoista, joihin niitä en ole laittanut!

*******************************************

Asiasta toiseen..
Sain eilen äitienpäivälahjani mieheltä. Se haki mulle kaksi peräkärryllistä kasvimaamultaa ja kippasi ne lisäksi "kasvimaalle". Sitä sitten aloin innolla muokkaamaan penkeiksi. Voi että, oli ihana laittaa "kädet multaan". Meillehän ei ole tulossa suurta perunamaata vaan muutama penkki, joihin saa laitettua sopivan määrän hoidokkeja ja lapsille ihmetyksen aiheita.

Penkkien muotoilemisen jälkeen haettiin pari säkkiä turveharkkoja. Jokaisessa säkissä on kolme suurehkoa harkkoa, jotka leikkasin kolmeen siivuun. Näin yhden penkin sain ympyröityä juuri noilla kahdella säkillä. Keskimmäiseen penkkiin ajattelin kokeilla pajupunontareunustaa ja viimeiseen laitetaan taas tätä harkkoa. Käytäville olisi kiva saada soraa.

Tuossa yläkuvan vasemmassa alanurkassa näkyvän penkin viereiselle multa-alueelle istutan jotain pensasta aidaksi. Ajattelin taikinamarjaa tiheään istutettuna, jota sitten leikataan muotoon kuin puksipuuaidannetta. Taikinamarja-aidanteen kasvimaan puolelle laitetaan sitten verkkoaita, kuten koko kasvimaa-alueelle. Se on täällä "pakollinen", jos haluaa jotain omaan suuhunsakin kasvimaalta. Pupujen ja porojen vuoksi.

Appiukko jo alustavasti lupasi heinäseipäitä, joita ainakin tuolla Ruotsin rajalla kutsutaan mitä ihmeellisemmällä nimellä, tuutterokeppi. Niillä teemme "modernimman" aidan eli ei perinteistä riukuaitaa. Kasvimaalle tulee lisäksi pergolatyyppinen portti ja siihen tietysti verkko-ovi.


Penkistä tuli tosi siisti ja sievä reunuksillaan. Penkkiin saa hyvin molemmin puolin käytävää rivit. Käytävät on jätetty vähintään haran levyisiksi, inhoan kapeita käytäviä, joilla saa taiteilla ettei kupsahda kumoon..

Terassilta kasvimaa näkyy. Sen keskelle tulee käytävä ja taustalle tulee (toivottavasti) se kasvihuone, kompostit ja ruukutusalue jajaja... Penkkien ja keskikäytävän toiselle puolelle on tulossa pieni mansikkamaa-alue, siinä multa on vielä kasassa ja mansikkamuovikin kaupassa. Kasvimaa-alueeni on siis kolmionmallinen, jossa käytävä on keskellä.

10 kommenttia:

Pauliina kirjoitti...

Huh, lunta. On meidän ilmastoissa kyllä hurja ero! Meillä kukkii jo ties mikä. Kasvimaan penkit näyttävät hyviltä!

ANSKUN PIHA kirjoitti...

Oletpa ollut ahkerana ja tosi hienot penkit!!! Täällä etelässä on ollut lämmintä ja vihertää ihanasti, ei malttaisi olla sisällä ollenkaan. Mä en ole koskaan käyttänyt noita turveharkkoja, mutta tekisi mieli johonkin testata niitä.

Aniksen puutarha kirjoitti...

Sinulla onkin kivat ja selvät suunnitelmat valmiina! Nuo kasvimaapenkit näyttävät hienoilta ja sain inspiraatiota itsekin niistä. Meillä on viime kesänä hätäisesti kyhätty puoliympyräinen niin sanottu kasvimaa, jossa raparperi, ruohosipuli ja salaatit viime keäsnä kasvoivat. Nyt olisi tarkoitus hiukan laajentaa kasvimaata ja tehdä vähän oikeaoppisemmin penkkejä ja taidan lainata ideaasi penkin tekemisestä, jos sopii. Meille ei toistaiseksi kuitenkaan taida tulla tänä kesänä kuin yksi iso penkki lisää.

Anna-Reetta kirjoitti...

Kyllä on uskomatonta, miten erilainen sää siellä on. Minä istutin tänään ensimmäiset tomaatit ulos, kokeeksi. Kaikkia en uskaltanut istuttaa kun luvassa on kylmiä öitä ja päiviäkin myös tänne etelään. Daaliat ja samettikukat istutin ulos ruukkuihin, nyt täytyy seurata lämpömittaria ja ottaa ne ruukut sisälle jos on tarvis.

Mary kirjoitti...

Pauliina: Joo :( Uutisista kuulin että e-Suomessa on hikoiltu helteessä kun täällä on satanut lunta! Liian pitkä maa näemmä.

Anskun piha: Katkerana vierailen usein teidän muiden blogeissa katselemassa kukkaloistoa...

Aniksen puutarha: Saa lainata ideaa. Käyttökelpoisuudesta en vielä tiedä, mutta luulis että tuo systeemi varastoisi kosteuttakin hiukan paremmin? Niin, ja suunnitelmat on suuripiirteisesti valmiita, pikkuyksityiskohdat viilautuu tehdessä ;)

Mary kirjoitti...

Anna-Reetta: Eikös se luvannut hallaa sinne eteläänkin?

Anna kirjoitti...

Hyvältä näyttää! Voi, jos meilläkin olisi puutarha... edes rivarinpätkän verran...
Istutin juuri poimulehteä taloyhtiömme puutarhaan. Äidiltä sain. :c)

Varjoyrtti kirjoitti...

blogissani (öö-mapissa) odottaa haaste sinua

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

ihana piha teillä. Oletko huomannut että jänikset eivät söisi joitain tiettyjä perennoja? Netissä oli lista tällaisista:
Aconitum - ukonhatut
Alchemilla - poimulehdet
Anemone - vuokot
Aquilegia - akleijat
Artemisia - koiruohot
Aster - asterit
Astilbe - jaloangervot
Delphinium - ritarinkannukset
Digitalis - sormustinkukat
Eupatorium - tyräkit
Geranium - kurjenpolvet
Helleborus - jouluruusut
Hemerocallis - päivänliljat
Hosta - kuunliljat
Iris - kurjenmiekat
Ligularia - nauhukset
Lysimachia - alpit
Monarda - värimintut
Nepeta - kissanmintut
Papaver orientale - idänunikko
Ranunculus - leinikit
Sedum - maksaruohot
Veronica - tädykkeet

Oletko huomannut että näistä jäisi joitain syömättä?

Mary kirjoitti...

Eipä ole tullut huomioitua syökö ne perennoja, kun minusta tuntuu että keskittyvät meillä pelkästään noihin pensaisiin. Kesällä tuntuvat syövät sitten rikkakasveja nurmikolta (mikä on ihme).

Mulla on kyllä osin mehitähdet ikäänkuin syöty ja papanoita löytyy vierestä.

Kuunliljoja on melko paljon ja ovat kyllä jättäneet kauniit lehdet rauhaan.