tiistaina, kesäkuuta 17, 2008

Mä rakastan valkoisia kukkia. Niitä mulla enimmäkseen puutarhassa onkin.

Nyt juuri suolla kukkii valkoinen meri. Tai oikeestaan hilla sen jo kukinnollaan aloitti, mutta ne kukat ovat muuttuneet punertaviksi ja kohta ne hohtaa kultaa ;)
Laitoin tuohon sivun laitaan kukkien kukinta-aikoja. Ne ovat tyystin erilaiset kuin etelässä asuvien. Siinä on myös listattu erinäisiä suon kukkia, koska meidän tontti rajautuu suohon ja osa tontista on suo- tai metsäpohjalla. Suolla kukkii nyt suopursun valkoinen meri. Suopursu on minun alppiruusuni. Siitä lähikuva alla olevassa kuvasarjassa (alakuvan oikeaylä).

Lisäksi suolla kukkii vaaleanpunaisena suokukka, valkoisena pumpulimainen tupasvilla ja raate. Mielenkiintoinen kukinto sillä, viime kesänä se teki vain lehtiä ja nyt on ilmestynyt kukkia sinne tänne. Siitäkin lähikuva alla (alakuvan vasenala).

Etelärinne hehkuu vieläkin patjarikon valkoisesta kukkamerestä. Siinä on ihanan pitkä kukinta-aika. Ja se näköjään kylväytyy minne vain pääsee, mm. tiheäkasvuisen keltamaksaruohon keskeltäkin se ponnistaa.. Siperianunikkoja en aikonut meille päästää, kun ne ovat niin aggressiivisia leviämään, että lopulta niitä saa kiskoa pois ties mistä. Mutta jonkun ostotaimen mukana niitä tuli, joten antaa nyt ilostuttaa hetkisen. Tarhankylmänkukka osaa vanheta erittäin arvokkaasti (alakuvan yläoikea)! Ja kissankäpälä on nimenomaisesti kissankäpälän näköinen (alakuva keskellä ja alavasen). Keltamaksaruohokin on alkanut reippaasti kellastua, mikä tietää kohta keltaisia laikkuja etelärinteeseen.
Tässä sitten esittelen minun keskeneräiset projektit ja tyystin unohdan sen etupihan pensasaidan ojanteen kaivuun, mikä odottaa vieläkin lisämultaa ja taimia! No, kummiskin kasvimaa on nyt sydäntä lähellä ja siihen on intoa, niin täytyy tehdä sitten! Sekin odottaa takanurkkaan hieman täytemaata, että saadaan samaan tasoon. Takanurkkaan on suunnitteilla komposti, mikä on vielä kaupassa. Jos synttärilahjaksi pyytäisin osaa siitä..
Kasvimaan vieressä on vesiallas, jonka reunus on vieläkin vailla liuskekiveystä. Altaan toiseen päähän olen suurentanut istutusaluetta, eli kaivanut nurmikkoa ylös. Villapajut mitkä näkyvät tuossa alakuvan ylävasemmassa pikkukuvassa, tulevat siirtymään toiseen paikkaan ja tähän ehkä siirrän toisaalta keijuangervot ja lisään perennaa. Altaan toiseen päähän olen myös laajentanut istutusaluetta. Saimme jotain pensasruusua ja ne iskettiin taka-alalle, joiden eteen/sivuun tulee tuo villapaju. Taas ruusujen taakse, kasvimaan verkkoaidan ulkopuolelle pitäisi vielä hernepensasaita istuttaa, kuten kasvimaan portin toisellakin puolen.
Mutta kasvimaalle sain TOSI hienon reunuksen tuollaisesta valmiista ritiläreunuksesta. Nyt on sitten turveharkkoreunus, mikä ei osoittautunut niin hyväksi, kun kuivuneena käpristyi. Kylvötkin ovat kasvaneet. Kaupasta ostin kokeeksi ruohosipulin ja basilikan ja iskin ne penkkeihin. Porkkanoitakin pääsee kohta harventamaan :)

Niin, toinen puoli kasvimaasta on ok-kunnossa. Toisella puolen on kaksi mansikkariviä. Mansikkarivin viereen olen suunnitellut mm. vadelmaa ja pensasmustikkaa. Siinä rehottaa vielä nurmikko, mikä pitää poistaa. Lisäksi kasvimaalle suunniteltu kasvihuone ja oleskelualue kiveyksineen ja käytävien pinnoitus on vasta suunnitelmissa..

Kukintaansa aloittelee kielo! Se on ihana ja sitä saisi olla enemmän. Harmi kun kukat ovat niin piilossa. Täytyy ostaa kokeeksi oliko_se_nyt kalliokieloa, jossa kukat ovat enemmän näkyvissä. Tiarella aloittelee myös kukintaansa. Tulikellukka kukkii kohta tulenpalavan oranssisin kukin, muutama on jo aloittanut. Kuunliljat ovat tykänneet sateesta ja lämpimästä ilmasta ja työntyneet vauhdilla esiin. Harmittaa, kun ne ovat niin mattimyöhäisiä täällä meillä. Koivuangervoissa on myös kohta valtavan hieno valkoinen kukinto, niin paljon on nuppuja!


Tässäpä tämä sekalainen postaus tällä erää.

1 kommentti:

Risuhiiri kirjoitti...

Suolla kävin minäkin ihastelemassa valkoista merta syötteen seudulla :) Tupasvilla, suopursua ja kanerva siellä kukki. Hilla lopetteli. Raekuurot yllättivät kesken metsäreissun :)
Projektit etenee, se on hyvä se.