maanantaina, marraskuuta 17, 2008

Muistoja.

Aloin muistelemaan mitä kaikkea näiden kolmen vuoden aikana on saatu aikaan.


Vuonna 2005 rakennettiin talo, huhtikuussa aloitettiin ja elokuun viimeinen viikonloppu muutettiin sisälle. Syksyllä muokattiin vielä pihan muodot.

Keväällä 2006 alkoi nurmikon teko, maan kääntäminen, tasaaminen, kalkitseminen ja lannoittaminen. Multahan tehtiin erikoiskauhalla oman tontin tarpeista. Tontillamme oli sopivaa turveperäistä kasvualustaa, josta erotettiin juuret, kivet ja muut roskat. Loppujen lopuksi ainostaan kasvimaata varten ostettiin lisämultaa.


Keväällä 2006 alkoi pihan kiveyksien teko. Määrää en enää tarkkaan muista, mutta jotain ~12 lavallista pihakiviä sekä muurikiviä oli maahan ladottava.

Tontilta löytyi myös se lähes miljoona pikkukiveä, sellaista sopivaa nyrkin kokoista, joita ei kerta kaikkiaan raaskinnut upottaa maahan. Niistä aloin tekemään kivipuroa, ehkä pienoiskoossa olevaa Ounasjokea. Pihamme on osittain porrastettu ja tähän porrastettuun osaan täytyi jotain keksiä ja tämä tuntui sopivalta ratkaisulta.

Takapihalta, tontin takarajalta löytyy sydämen muotoinen oleskelualue. Toinen puoli sydämestä on kiveyksellä ladottu, toinen puoli on lasten hiekkalaatikkona. Sydämen yläosassa on suurperennoja, ruusupensaita ja kolme lehmusta. Lehmus on minun lempipuuni, niitä löytyy tontilta neljä.

Pohjoisnurkalla sijaitsee talouspiha. Pyykinkuivausteline on usein käytössä kesällä, nurkan takaa löytyy maton tamppausteline. Kiveystä jatkettiin kesällä 2007 ulottumaan mattotelineen alle. Tavoitteena on kiertää koko talo (joskus).


Tulopihalla on suuri muurikiveyksellä ympyröity alue. Siinä kasvaa kolme riippahernepensasta, viisi koivuangervoa, kolme tuiviota, kolme laakakatajaa, kieloja, suikeroalpia, kevätkaihonkukka (jonka ostin kokeeksi) sekä monta monta ihanaa kuunliljaa.

Muurikiveyksestä kun jatketaan matkaa takapihalle päin, rinne alkaa ja kivipuro polveilee kasvien seassa. Koivuangervoa, pylväskatajia, runkosyreeni, kalliotuhkapensasta ja rinneherukkaa. Rönsytiarellaa, jättipoimulehteä, akileijaa ja taas niitä ihania kuunliljoja, monta.

Kulman takaa paljastuu aurinko, eteläseinusta. Paikka josta minä tykkään ja mikä on onnistunein puutarhassani. Tästä kivipuro alkaa. Juhannusruusua, onnenruusua, koivuangervoa, rinneangervoa, kääpiövuorimäntyä, sinilaakakatajaa, virpiangervoa ja yksi pihlaja. Hopeahärkkiä, siperianunikkoa, kattomehitähteä, kaukasianpitkäpalkoa, keltamaksaruohoa, tarhakylmänkukkaa.


Takaterassin edessä on muurikiveyksen jäännöspaloista tehty puolimuuri, mikä on avoin takaosastaan. Alueella kasvaa pilvikirsikka, joka paleltui viime keväänä puoliksi, mutta toipui hienosti, onnenruusua, kevätpikkusydäntä, särkynyttäsydäntä, keltapäivänliljaa ja pioneja. Mullan alla monta monta tulppaanin sipulia odottamassa ensi kevättä.

Viime kesänä ahkeroitiin kasvimaan kimpussa. Siihen siis multa ostettiin ekstrana. Tehtiin kolme petiä ja keskellä käytävä ja toiselle puolen kaksi muuta petiä. Mansikkaa, raparperiä, herneitä, kitukasvuisia porkkanoita, salaattia, retiisejä ja kukkia.

Kasvimaalle tehtiin portti, valkoinen portti.

Kasvimaalle iskettiin heinäseipäät pystyyn ja viritettiin verkko tuholaisia vastaan. Heinäseipäät petsattiin tummiksi. Käytävät päällystettiin anopin entisen takan koristetiileillä, valkoisilla. Oikein luksuskäytävät.

Petien reunoista yksi on turveharkoista, toinen irtopöllireunuksesta. Kiveyksen ja turveharkon reuna koristeltiin kivimurskalla, jota saatiin rikkomalla vasaralla kylpyhuoneen seinien ylijäämäKahi-tiileistä.

Ruska on kaunis. Mutta se joutuu verkon alle. Jäniksiä ja poroja riittää.

****************************************************************************
Mutta nyt on aika sanoa hyvästit puutarhalle.
Meitä odottaa uudet suunnitelmat ja projektit..
Kiitos kaikille mukana olleille!

14 kommenttia:

Sanni kirjoitti...

Siis mitä mitä mitä? Mihin ten nyt meette? Et kai lopeta bloggaamista?

Anonyymi kirjoitti...

ei hyvasteja puutarhalle! juuri kun paasi jyvalle
pliiis

Mary kirjoitti...

Sanni: Me muutetaan, talo myyty, joten tätä puutarhaakaan en voi enää päivittää ;) Ehkä tässä seuraava vuosi menee pimennossa, kun ei sitä puutarhaakaan vielä ole.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä tiedä tilanteestanne, että miksi myytte talon, mutta ainakin osaan eläytyä tunteeseen. Itelle kävi samalla lailla, että talo piti myydä juuri kun puutarha oltiin saatu valmiiksi ja silloin kyllä tuntui kuin olisi oman lapsensa antanut pois. Olen seurannut blogia parisen vuotta ja harmi että se päättyy tähän. Hyvää jatkoa kuitenkin!

Anonyymi kirjoitti...

hei!
Tätä blogia oli innokkaan puutarhanharrastajan kiva seurata! Eikö harmita kun joutuu luopumaan juuri valmiiksi saadusta pihasta? Vai joko sormet syyhyää uusia suunnitelmia?
terv. nimimerkillä kaksi puutarhaa tehnyt ja myynyt...

Mary kirjoitti...

Eihän puutarha OLE ikinä valmis ;)
Tavallaan syyhyää jo. Onneksi muutamme väliaikaisratkaisuun, omakotitaloon, rivarin tai pahimmassa tapauksesssa kerrostalon sijaan. Saa vähän maata kuopsuttaa ja nurtsia leikata..

Topi kirjoitti...

Olipas yllätys! Mutta kiitos hyvin ylläpidetystä blogistasi. Olen seurannut sitä yli vuoden ja saanut inspiraatiota uurastuksestasi.

laura kirjoitti...

(tämä tulee vähän myöhäisenä mutta...) On ollut niin mielenkiintoista seurata puutarhasi kehitystä. sinua tulee ikävä! Kauniin ja toimivan puutarhan jätät seuraavalle asukkaalle, toivottavasti hän/he osaavat arvostaa sitä! Tulethan sitten taas kun aloitat uuden projektisi! Onnea uusiin juttuihin teille!

Mary kirjoitti...

Kiitos Topi ja Laura!

Huhtikuussa meillä alkaa uuden talon rakentaminen, että eiköhän Puutarhaprojekti2 ilmesty nettiin sitten loppukesästä ;)
Uudet omistajat varmasti tykkäävät "puolivalmiista" pihasta ja rakennamme melko lähelle uuden talon, että voin kävästä neuvoja antamassa ;)

TuijaR. kirjoitti...

Hei. Huomasin että olit minunkin blogini laittanut listallesi. Harmi että nyt vasta löysin "polun" joka johti tänne. Toivottavasti uuden kevään ja uuden puutarhan myötä tapaamme, jätäthän merkin jos käyt meillä vierailulla. :)

SweetFlowers Eija kirjoitti...

Vautsi mitä kaikke ihanaa blogistasi löytyy. Tulen tänne piakkoin uudelleen, kun aikaa enempi =) Saako Sinut linkittää, niin löydän tieni tänne paremmin ? =)

Mary kirjoitti...

Eija: Saapi linkittää, mutta uuden kodin rakentaminen on alkanut ja samalla uuden puutarhan..

Jake kirjoitti...

Tuntuu siltä, että uuden kodin rakentaminen olisi myös oikein hyvä aihe. Sen verran hyvin olet kertonut puutarhaprojektista, että suosittelen myös uuden taloprojektin dokumentointia.

Ainakin sen verran sinun kannattaa tehdä, että jatkat tällä sivulla uudesta puutarhasta kertomista, kun sen aika tulee. Väliaikanahan voit vaikka hankkia sen ZenGrow kasvatuslaitteen :)

Mary kirjoitti...

Jake: Meillä alkaa talo olla jo valmis ;) No, huomenna nousee väliseinärungot ja ikkunat asennetaan. Muutto syyskuussa.
Olen pitänyt talon rakentamisestakin blogia, mutta se (ikävä kyllä) on salasanalla suojattu.

Mutta enköhän syksyn mittaan pökäse pystyyn Puutarhaprojekti 2-blogin, oikeestaan voisikin jo...